Bazı yükleri insan gücüyle veya basit araçlarla taşımak mümkün olmaz. Bu tip yüklerin taşınması ve kaldırılması için vinçlere başvururuz. File, çelik halat, zincir ve ip kullanımı ile birlikte, Bu modern teknoloji unsurları insan gücünün yetişemediği yerde baş döndüren görünümleri ile muazzam bir kaldırma kuvveti hizmeti vermektedirler.
Oldukça işlevsel olan vinçler özellikle yükleme ve boşaltma konusunda kullanılan makinelerdir.
Amaçlarına göre değişik formlarda üretilen vinçlerin bazıları raylar üzerinde hareket ederken, bazıları ise seyyar olarak kullanıma uygundur. Vinçleri genel olarak iki ana başlık altında toplayabiliriz:
Vinçler, farklı şekilde hareket edebilme yeteneğine göre 6 ana kategoride incelenebilir.
Adından anlaşıldığı gibi belirli alana sabitlenmiş vinçlerdir. Genellikle liman, fabrika gibi depolama işleri için kullanılır. Çok ağır yükler içinde rahatlıkla kullanılır ancak montaj ve demontaj işlemleri uzun zaman alır.
Bu tür vinçler palet üzerinde hareket eder. Genellikle taş ocağı gibi ağır işlerde kullanılır. Paletleri zemin boza bildiği için her yerde kullanılmaz.
Bu tür vinçler genellikle bir kamyonun üzerine monte edilerek kullanılır. Kamyonun girebileceği yerlerdeki işler için uygundur.
Liman ve maden ocakları için uygun olan bu vinç çeşitleri, genellikle ağır işler için uygundur.
Bu vinçler, bir ray üzerinde taşıyıcılara yerleştirilerek kullanılır. Monoray, yekpare ve tek bir hareket yolundan imal edilmiş raylı sistemdir.
Bu vinçler yüksek inşaatların vazgeçilmezidir. Genellikle dik kullanılan bu vinçlerin yüksekliği 60 metreye kadar çıkmaktadır.
Vinçler, kaldırma kabiliyetine göre ikiye ayrılır.
Baraj ve köprü inşaatlarında sıklıkla tercih edilen bu vinç türü yumuşak araziler için idealdir.
Bu vinç türü de kendi arasında "kurtarıcılar ve "teleskopik bumlu vinçler" olmak üzere ikiye ayrılır. kurtarıcılar taşıyıcı özelliktedirler. Teleskopik bumlu vinçler ise bir kamyon üzerine monte edilirler. hareketleri sırasında özel bir çekiciye ihtiyaç duymazlar.