Caraskal vinç ibaresini daha önce hiç duymamış olsanız da özellikle büyükşehirlerde hızla artan yapılaşma ve devam eden inşaatlar nedeniyle vinçlerle daha önceden tanışmışsınızdır.
Vinçler insanlık tarihi açısında da çok önemli araçlardan biridir. Özellikle ağır olan yüklerin kolay ve hızlı bir şekilde taşınabildiği göz önünde bulundurulduğunda, insanlığa çok büyük katkısı olmuştur.
Bu yazımızda caraskal nedir sorusuna yanıt arayacağız.
Diferansiyel palanga da denilebilmektedir.Bir halatla makaralardan oluşan, ağır cisimleri kaldırmaya, sağa sola döndürmeye yarayan bir düzenektir. En önemli özelliği ise yükü kaldırmak için gereken kuvvetin az olmasıdır. Ancak bu vinç modelinin avantajı kadar bir de dezavantajı bulunmaktadır. O da yükün kaldırılma süresinin uzamasıdır.
Caraskalın üst kısmında bir tane makara vardır ve bu makaraya bağlı sonsuz dediğimiz bir zincir bağlıdır. Bu zinciri doğru yönde çevirdiğinizde caraskala bağlı yük kalkmaya başlar tersine .evirdiğinizde ise yükü indirmeye başlar.
Caraskallar taşınacak yük kapasitesine göre değişiklik arz eder. Caraskallar genel olarak 19 ile 240 tona kadar olan yükleri taşıyabilmektedirler.
Genellikle fabrikalarda, tekstil firmalarında, inşaatlarda ve ağır makine sanayileri bu vinç modelini tercih eder. Bu alanlarda sıklıkla kullanılmasının nedeni servis ağının yaygın olması ve caraskal vinçlerin kolay bir şekilde tamir edilebilmesidir.
Caraskal fiyatları, kullanılacağı yere, kalitesine ve motor gücüne göre fiyat olarak değişiklil gösterir. Caraskal fiyatları 100 ile 3000 tl arası değişmektedir.
Caraskalların hareket edilebilmesi için çift taraflı ray sistemine ihtayaç duyulmaktadır. Kaldırma, hız durumuna ve yüksekliğe göre motor güçleri değişmektedir. Hava koşullarına oldukça dayanıklıdır. Kimyasal ortamlarda da rahatlıkla kullanılabilir.
Caraskallar yüksek teknikerler ve ya makine teknikerleri tarafından muayene ve periyodik kontrolü yapılmadılır. Caraskal muayenesinde en önemli olaylardan biri de çalışma ve durduma sistemlerinin düzgün bir şekilde çalışmasıdır.
Caraskal vinçlerin kullanım sıklığı, iş yerlerindeki ortam koşulları gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu aşamadan sonra risk değerlendirilmesi yapılır.