Genellikle şantiyelerde sabit ya da hareketli bir taşıyıcı üzerinde yüklerin taşınmasını sağlayan çelik yapılı bir iş makinesidir. Kule gibi yükselen bir gövdesi olduğu için bu şekilde adlandırılmıştır. Bom olarak tabir edilen ağırlıkları taşımasını sağlayan bir aparatı bulunur.
Bu vinçlerin çalışma alanı özellikle yüksekliği fazla olan yerlerdir. Genellikle yapı işlerinde kullanılır. Kule vinçler kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Tepe kuleli, tepe kulesiz, kendi kendini kurabilen tipleri vardır.
Çelik konstrüksiyon adı verilen yapılar üst üste bağlanarak sahada bulunan başka bir vinç yardımıyla indirilerek büyük ölçekli cıvatalar ile sıkılır. Dışarı kısım oturtularak vinç kolu ve yönetim kabini monte edilir. Vinçte bulunan hidrolik sistemi ve vinç motoru kola eklenerek yine büyük ölçekli cıvatalar ile sıkıca birbirine monte edilir. Vinç çift kuleli ise kule gergisi ve köprü vinç göbeğine sıkıca tutturulur. Asansör sistemi ve yayların iyice gerdirilerek birbirine sabitlenmesi sağlanır. Vinç hidroliği sayesinde vincin kullanım alanına göre yükselmesi veya alçalması sağlanır. Zemin testleri ve denemeleri gerçekleşir ve 600 tona kadar kaldırma kapasitesi bulunan bu v.b. vinçler çalışmaya hazır hale getirilir.
Kule vinçlerin kullanımı, kule vinç operatörü sayesinde gerçekleşir. Kule vinç operatörleri yüksekte çalışabilen, özel eğitim almış, iş disiplini olan ve telsiz kullanımına yatkın teknik bir personeldir.
Kule vinçlerin taşıyabilecekleri ağırlık kapasiteleri tonaj ve bom aparatına göre değişmektedir. En sık kullanılan modeller 6 ton kapasiteli kule vinçlerdir.
İş sağlığı ve güvenliği açısından kule vinçler 50 km'yi aşan rüzgarlarda çalıştırılmaz. Kule vinçlerle ilgili diğer önemli bir hususta bakımdır. Kule vinçlerin aylık ve yıllık çalışmaya göre düzenli periyotlarla bakıma girmesi gerekir. Tüm bakımların uzman teknik ekip tarafından yapılması önemlidir. Bakımı yapılmayan kule vinçler ciddi kazalara yol açabilir.