Portal Vinç "liman vinç", "sehpalı vinç" ya da "ayaklı vinç" olarak da adlandırılır. Genellikle açık alanlarda kullanıldığı gibi kapalı alanlarda da kullanılabilir. Portal vinçler 120 metreye kadar yükselebilir ve 800 ton ağırlık taşıyabilir. Portal vinçler herhangi bir bina yapısı olmadan kullanılabildiği için ekonomik olarak büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Raylar üzerinde hareket eden portal vinçlerin dört ayağı bulunmaktadır. Yürütme, kaldırma, ayaklı ve köprü olarak dört gruptan oluşurlar.
Portal vinçler, genellikle açık havada çalıştıklarından fırtınaya karşı emniyetinin sağlanması gerekir. Bu amaçla rüzgar basıncı belli bir değeri geçtiğinde vinç durur ve rayı kıskaçlarıyla kavrar.
Portal vinçler, genel olarak üç tipte imal edilmektedir.
Çift kiriş köprülü portal vinçler, bakım ve onarım kolaylığı, maliyeti, kapasite sınırının ve ebat sınırının olmaması sebeplerinden dolayı sanayinin her dalında ciddi manada tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Tek kiriş köprülü portal vinçlere göre daha fazla kaldırma yüksekliği elde edilebilir. Günümüzde demir çelik sektöründen tersanelere, gemi imalatından mermer ve taş ocaklarına, depolardan konteyner yükleme ve boşaltmaya bir çok alanda kullanılmaktadır.
Tek kiriş köprülü portal vinçler sanayide bir çok alanda gündelik basit uygulamalarda kullanılmaktadır. Çift kiriş köprülü portal vinçlere nazaran daha ekonomik ve daha seridir. Genellikle kısa köprü açıklıklarında tercih edilen bir sistemdir. Tek Kiriş Köprülü Portal Vinçler çıkıntılı (portrofolu) ya da çıkıntısız olarak üretilebilmektedir.
Yarı portal vinçler - semi portal vinçler, genellikle binaların cephelerine kurularak fabrika bahçesindeki asıl alanın değerlendirilmesi maksatlı kullanılır. Bu vinçlerin bir tarafı gusseler üzerinde diğer tarafı ise yerde yürümektedir. Güvenlik ve kullanım açısından kesinlikle en ufak bir sıkıntısı yoktur. Köprülü Gezer Vinçler ve Portal Vinçlerin komplike halidir.