Blog Detay

Vinç Bakımı Hakkında Bilinmesi Gereken Detaylar

Vinç  bakımı, diğer iş makinelerine göre bakımları çok da farklı değildir. Fakat yaptığı işler göz önüne alındığında vinçlerin birçok iş makinesine kıyasla iş güvenliği açısından daha fazla risk arz etmesi vinç bakımını daha da önemli bir hale getirmektedir.

Vinç bakımı esnasında aşağıdaki parça ve sistemler detaylıca kontrol edilmektedir.

Frenler

Balatalar kontrol edilir, fren çubuğu ayarlanır ve dönem dönem yük taşınırken frenin yük tutması gözlemlenir.

Kanca Bloğu

Kanca ve bağlantılarda kırık ve çatlak gibi deformasyonlar aranmaktadır. Tel halatta kopukluk, incelme, eziklik olup olmadığı araştırılır.

Ray Bağlantıları

Rayların eklem noktalarında bulunan açıklıkları incelenir, cıvata ve somunlar gevşemiş ise sıkılır. Raylarda çatlak olup olmadığı kontrol edilir.

Tambur, Tel Ve Halatlar

Tel halatın zedelenip zedelenmediği, dirsek yapıp yapmadığı, yuvasından atlayıp atlamadığı kontrol edilmektedir. Tambur dişlisinin yağ seviyesi, tel halat bağlantılarının ve kelepçelerin sağlamlığı incelemektedir. Tel halat üzerindeki kir ve pasların temizlenmesi, özenle yağlanması önem arz eder.

Elektrik Aksamı

Vinç elektrik aksamındaki çıplak veya izole edilmiş bütün elektrik iletkenleri, şalterler, izolatörler, makara ve pabuçlar, akım alıcıları ile bunların bağlantıları tek tek kontrol edilmektedir. Değişim veya onarım gerektiren parçalara gerekli işlemler yapılır.

Tekerlekler ve Dişliler

Dişliler gözle kontrol edilir, gerekirse yağlanır, gevşeyen somunlar tek tek sıkılır.

Motorlar ve Dişli Kutuları

Dişlilerde aşınma, kırılma gibi deformasyonlar aranır. Boşluk olup olmadığı gözlemlenir. Dişli kutularında yağ sızıntısı olup olmadığı kontrol edilir, yağ seviyesine bakılır, yağ kirlenmişse değiştirilir. Elektrikli motor bağlantıları incelenir, kısa devre olup olmadığı kontrol edilir.

Vinçlerin uzun yıllar verimli bir biçimde kullanılabilmesi ve olası iş kazalarının önüne geçilebilmesi açısından düzenli vinç bakımı hayati önem arz etmektedir. Bu bakımdan operatör tarafından gerçekleştirilen çalışma öncesi muayenesi bakıma yön veren bir ön çalışmadır.